Bli kvitt forkjølelsen

Forkjølelse og influensa er forårsaket av svært smittsomme virus som invaderer kroppen. Det finnes idag ingen effektiv behandling mot forkjølelse og vanligvis går infeksjoner i øvre luftveier over av seg selv i løpet av ett par uker. Men om du vil bli raskere kvitt forkjølelsen kan du bruke ett eller flere produkter som lindrer symptomene, hindrer formering av viruset, forkorter sykdomsperioden og reduserer risikoen for å bli smittet igjen.

Bekjempelse av forkjølelse og influensalignende symptomer er spesielt viktig hvis du tilhører en risikogruppe med nedsatt immunforsvar, fordi forkjølelsen kan føre til alvorlige følgesykdommer som i verste fall kan bli livstruende. Hvis du er over 65 år, er diabetiker, overvektig eller har kronisk hjerte- eller lungesykdom, bør du begynne behandling så snart du ser de første symptomene som hoste, vondt i halsen, rennende- og tett nese og generelle plager. Behandlingen er mest effektiv i begynnelsen av sykdomsforløpet.

Tips for å lindre og bli kvitt forkjølelsen raskt

Forebygging mot infeksjon er selvsagt det aller beste forsvaret mot forkjølelse og influensa, men hvis du allerede har blitt syk, finnes det både vitaminer, urter, naturmedisiner, reseptfrie legemidler og medisinsk utstyr som kan hjelpe deg å bli kvitt forkjølelsen raskt.

Generelle råd

 • Drikk rikelig med væske.
 • Sov med hodet høyt for å dempe hevelsen i neseslimhinnen.
 • Ta det rolig og hvile så mye som mulig. I en lett forkjølelse kan du vanligvis fortsatt gå på jobb, men hvis du har feber, bør du være hjemme.

Nesespray og munnspray

 • Avsvellende nesespray kan lindre hvis du er tett i nesen, men bør ikke brukes i mer enn 7-10 dager. Langvarig bruk kan føre til varig tett nese som ikke går over.
 • Forebyggende nesespray kan lindre symptomer som nesetetthet, rennende nese, hoste og vondt i halsen. I motsetning til vanlige avsvellende nesesprayer, kan de også bekjempe forkjølelse ved å omkapsle virusene i nesens slimhimme. Dette  Dette hindrer deretter virus  å formere og spre seg videre. Noe som igjen vil hjelpe deg bli kvitt forkjølelsen raskere.
 • Forebyggende munnspray har en lignende effekt som den tilsvarende nesesprayen, men virker hovedsakelig i munn- og halsslimhinner i stedet for i nesen

Legemiddel

 • Hostedempende medisin kan lindre tørrhoste hos voksne og er tilgjengelig uten resept på apotek.
 • Slimløsende medisin er tilgjengelig for både voksne og barn, og kan hjelpe til hvis du har slim i bryst og hals som fører til slimhoste.
 • Halstabletter/sugepastiller er tilgjengelig uten resept og kan lindre sår hals og hemme halsinfeksjoner
 • Smertestillende- og febernedsettende legemidler som inneholder paracetamol, ibuprofen eller acetylsalisylsyre kan brukes om nødvendig for å lindre hodepine, muskelsmerter og feber. De kan også tas mot feber, men skal ikke brukes unødvendig, fordi feber er kroppens naturlige måte å forsvare mot infeksjon.
 • Influensa medisiner er reseptbelagte og kan brukes mot infeksjoner som krever sykehusbehandling eller for personer som har høy risiko for å lide av komplikasjoner. Behandlingen er effektiv mot influensa A og B, og må startes innen 48 timer etter at sykdommen har brutt ut.

Hvis dine forkjølelse symptomer ikke går over, men derimot forverres selv om du har behandlet med reseptfrie legemidler, bør du kontakte lege. Antibiotika hjelper ikke mot influensa eller forkjølelse, da disse er forårsaket av virus, men kan være nødvendig hvis du har lidd av en bakteriell følgesykdom.

De kliniske studiene for Viruseptin inkluderer ikke data for det nye Coronaviruset, COVID-19