Slik kjenner du igjen symptomene på forkjølelse

Føler du deg mer sliten enn vanlig, og ikke helt i form? Da kan det hende at forkjølelse er i ferd med å bryte ut. En generell følelse av sykdom i kroppen er ofte det første symptomet som fremkommer ved en forkjølelse, og det blir vanligvis etterfulgt av flere tegn på infeksjon. Rennende nese, tett nese, hoste, vondt i halsen og mild feber er klassiske symptomer på forkjølelse.

Noen ganger skjer det at forkjølelse forveksles med influensa, siden begge er virusinfeksjoner som gir betennelse i luftveiene med lignende symptomer, men det er noen forskjeller. Den ene er at symptomer på forkjølelse er mildere, og de kommer vanligvis mer smygende, mens influensa vanligvis rammer raskt med vondt i kroppen og høy feber. Influensa varer også lenger enn forkjølelse.

Vanlige symptomer ved forkjølelse

 • Nysing
 • Rennende nese
 • Tett nese
 • Tørrhoste og slimhoste
 • Sår hals
 • Heshet
 • Hodepine
 • Smerter i kroppen
 • Trykk over bihulene
 • Mild feber (mer vanlig hos barn)
 • Manglende appetitt

Tett og rennende nese

Når du blir forkjølet, angripes slimhinnene i de øvre luftveiene av virus. Dette fører som regel til økende slimproduksjon og rennende nese, som er kroppens måte å kvitte seg med viruset på. Parallelt med rennende nese blir innsiden av nesen betent og svulmer opp. Det kan gjøre det vanskeligere å puste, spesielt om natten når kroppens liggende posisjon får blod til å samle seg i nesen. Ved begynnelsen av infeksjonen er nesesekretet vanligvis nesten gjennomsiktig og tynt som vann, for deretter å bli tykkere og få en gul eller grønnaktig fargetone. Det er helt normalt og betyr ikke at du har blitt rammet av komplikasjoner eller bakteriell infeksjon. Men hvis den rennende nesen ikke går over innen ti dager, og du også føler press eller smerte i kinnene, pannen, overkjeven eller rundt øynene, kan det hende at forkjølelsen har endret seg til bihulebetennelse.

Hosta, heshet og vondt i halsen

Hoste er kroppens måte å kvitte seg med slim og partikler i luftveiene for å beskytte lungene. I en forkjølelse er det vanlig at slimhinnene i luftveiene blir irritert, noe som igjen kan føre til tørrhoste. Etter noen dager kan det begynne å danne seg mer slim i luftveiene, og deretter kan symptomene gå over til slimhoste. Da kan det være at man hoster opp gult eller grønnaktig slim. Selv stemmebåndene kan bli irritert og betent under en forkjølelse, noe som kan føre til heshet.

Feber og smerter i kroppen

Feber er et tegn på at immunforsvaret gjør jobben sin og bekjemper virus eller bakterier som sirkulerer i kroppen. Det er derfor verken farlig eller unormalt å få feber. Feber ved forkjølelse er mer vanlig hos barn enn hos voksne, men det finnes unntak. Stigende feber oppdages ved at man føler seg litt frossen og øm i kroppen. Når feberen faller igjen, kan det i stedet føre til svette. Kroppstemperaturer over 38 Celsius regnes vanligvis som feber hos voksne.

De kliniske studiene for Viruseptin inkluderer ikke data for det nye Coronaviruset, COVID-19